Preek van de week Elke week een nieuwe preek
  23 maart - Pasen Preek in M-S Word-formaatRechtstreeks afdrukken
 

Prekenlijst

Startpagina

Archieven

Register

Prekenportaal

Zondagsvieringen

Dominicanen

Lezingen:

Kolossenzen 3,1-4
Johannes 20,1-9

Tekst van viering

U kunt reageren
op deze preek:

Commentaar

 

Voorbij de horizon
 

Het gebeurde hier aan onze kust. Een vader wandelt met zijn zoontje op het strand langs het water. Onder de indruk van die onmetelijke zee houdt het jongetje niet op met vragen.
Pappa, die lijn ginds in de verte, wat is dat? Dat is de horizon, lieverd.
De horizon, pappa, wat is dat? Dat is de plaats waar hemel en aarde elkaar raken.
En is er achter de horizon nog iets? Natuurlijk, daar is nog een heel ander land, dat we nu nog niet kunnen zien. Daar is de overkant.
En na een heel lange stilte:
Pappa, hoe komt het toch : hoe sneller wij stappen, des te meer gaat de horizon achteruit. Waarom komen wij nooit dichterbij?
Dat is nu eenmaal zo, jongen. De horizon, daar kom je nooit helemaal bij.
Maar pappa, waartoe dient de horizon dan? Die is er opdat wij steeds verder blijven stappen.

De voorbije week en meer nog vandaag is onze blik gericht op de horizon van ons geloof in de verrezen Heer. De vlam van de paaskaars doet ons hoopvol kijken naar dat andere land aan de overkant.

Maar zo was het niet voor velen van Jezus' joodse geloofsgenoten. Zij waren van hun stuk gebracht door Jezus' optreden in woord en daad. Hij had voor hen de horizon wel erg verlegd. Zelfs bij zijn eerste leerlingen deemsterde de horizon van hun geloof weg door alles wat ze in die laatste dagen met hem hadden meegemaakt. Maar doorheen hun ontgoocheling, onzekerheid zien zij - door Jezus' verrijzenis - aan de gezichtseinder het onverwoestbare leven doorbreken.

Zo mogen ook wij op deze paasdag de plaats waar hemel en aarde elkaar raken herkennen en de definitieve overwinning van het leven op de dood vieren.

Want wat er met Jezus is gebeurd, gaat ons aan, het zegt iets over ons bestaan. Zijn Pasen zegt ons aan dat wij geroepen zijn tot leven voorbij de horizon, over elke duisternis heen. Pasen nodigt uit om nu reeds te getuigen van dat onvergankelijke leven aan de overkant.

De vader zei toch tot zijn zoontje:
De horizon is er opdat wij steeds verder blijven stappen.

Als voor jou, dankzij die horizon de vreugde het haalt op ieder verdriet, troost sterker is dan elke pijn, begrip het mag winnen op alle onbegrip, als je in die horizon het leven ziet zegevieren op de dood en de plaats herkent waar de hemel de aarde raakt,
dan ben je een paas-mens.

Zoutekerkje

 
  Prekenlijst