Preek van de week Elke week een nieuwe preek
  27 april - zesde paaszondag Preek in M-S Word-formaatRechtstreeks afdrukken
 

Prekenlijst

Startpagina

Archieven

Register

Prekenportaal

Zondagsvieringen

Dominicanen

Lezingen:

Handelingen 8,5-17
Johannes 14,15-21

Tekst van viering

U kunt reageren
op deze preek:

Commentaar

 

Niet ongerust zijn
 

Volgende donderdag wordt de hemelvaart gevierd van Jezus die uit de dood was opgestaan. Het evangelie van deze zondag kunnen we lezen als een voorbereiding op dit afscheid. Ik zal u niet als wezen achterlaten, zei Jezus tegen zijn leerlingen. Hij probeerde hen bewust te maken van de zending, de opdracht die hen te wachten stond, met alles wat dit zou meebrengen aan verantwoordelijkheid, moeilijkheden, en noem maar op. Zoals in het evangelie dat vorige zondag werd gelezen, sprak hij hen moed in. Wees niet ongerust, vertrouw op God en op mij. M.a.w. maak je geen zorgen, het zal weg gaan; mijn Vader en ik, wij zijn met jullie. De naam van God in de bijbel is trouwens: ‘Ik zal er zijn voor jou’. Vandaag luidt het: "Als ik er niet meer ben, zal de Vader in de hemel u een andere helper geven". De leerlingen mochten gerust zijn; hen wordt alle hulp en steun toegezegd, van boven uit; vanuit God en Jezus.

De komst van Jezus in de wereld was een hoogtepunt, maar geen eindpunt. Ze was het begin van een nieuwe fase in de mensengeschiedenis. Maar zijn werk dient verdergezet, moet verder uitdeinen over de wereld. Alle mensen moeten zijn boodschap vernemen. Dit werd nu de taak van zijn leerlingen. Ze zullen leven en werken in zijn geest en vanuit de inspirerende kracht die Jezus hen gaf, de kracht van de heilige Geest. Het heengaan van Jezus zal een nieuw begin inluiden: de geschiedenis van de volgelingen van Jezus.

In het afscheidsgesprek met zijn leerlingen had Jezus het over de wereld. Concreet wil dat zeggen: de wereld zoals we die dagelijks ervaren, zoals die dagelijks op ons afkomt langs dagblad en t.v.-journaal of in levende lijve: oorlogen, bewapening, onrecht, verdrukking, fraude, geweld, moord, schandalen bij de vleet. Allemaal dingen zoals het nu net niet moet. Een wereld waarvan wij soms zeggen: in welke wereld leven wij toch! Hoe groter de koppen in de krant, hoe meer ze een nood verraden; nood aan anders, aan bevrijding, verlossing. Jammer genoeg werken wij zelf vaak mee aan die zotte wereld. Hier en daar zijn er ook wel positieve dingen te vinden, maar meestal verschijnen die niet in de krant, of op een verloren plaatsje in de rand.

Jezus kwam ook in zo’n zotte wereld terecht, maar hij probeerde er iets aan te doen. Hij heeft getracht die wereld te veranderen, er een andere geest in te brengen, andere verhoudingen, andere waarden. En dit niet zozeer door de woorden die hij sprak, maar door zijn manier van optreden, door zijn ‘doen’. Hij heeft in de woestenij van die wereld enkele nieuwe plantjes aangebracht: liefde, rechtvaardigheid, vergeving, gelijkheid,…
Bij zijn afscheid waren het nog geen massale bomen; het waren nog maar tere dingetjes, mosterdplantjes kunnen we zeggen. Bij zijn afscheid vroeg hij aan zijn leerlingen zijn levenswerk verder te zetten. "Als jullie mij liefhebben, bewaart dan mijn woorden." ‘Bewaren’ in de zin van ‘zijn woorden doen’. Hij vroeg zijn leerlingen, en in en door hen aan al zijn volgelingen, waartoe ook wij behoren, in die wereld een andere mentaliteit te brengen, een andere geest: de Geest van waarheid. En, voegde hij eraan toe: jullie moeten geen angst hebben of ongerust zijn, "de Vader zal jullie op mijn gebed een andere helper geven om voor altijd bij jullie te blijven."

Met de eerste leerlingen vragen we ons misschien wel eens af: hoe gaat die levensopdracht van Jezus verder evolueren? Wat gaat er over enkele jaren nog overblijven van geloof en christen zijn? De hedendaagse wereld is er niet zo ontvankelijk voor. Wat als de huidige generatie van gelovige kerkmensen helemaal is uitgestorven? De toekomst van de christenheid is onzeker. Hoe geloven eruit zal zien over twintig, dertig jaar, weten we niet. "Het Is goed voor jullie dat ik heenga", zei Jezus aan zijn leerlingen. En zo is het misschien ook wel goed dat de ene generatie plaats maakt voor de andere, die op eigen benen hun eigen weg zullen zoeken en op hun manier vorm zullen geven aan geloven en christen zijn.
Mogelijk kan er iets totaal nieuws groeien, iets dat momenteel nog niet mogelijk is, omdat wij het in de weg staan. Zeker is dat ook de volgende generatie mag rekenen op de aanwezigheid en de bijstand van de Helper die de Vader op het gebed van Jezus zal geven: de Geest van Jezus, de Geest van waarheid. We moeten ons dus geen zorgen maken of ongerust zijn.

Jan Arnouts o.p.

 
  Prekenlijst